Teknologjia e ka bere me te lehte per njerezit qe te kryejne punet e tyre dhe te lidhen me te tjeret ne te gjithe vendin dhe ne mbare boten. Puna mund te jete veçanerisht e nderlikuar, edhe pse, ne qofte se ju jeni nje shkencetar laboratorik ku po rrotulloheni rreth planetit ne 250 milje lartesi / 17,500 mph, dhe madje edhe me e komplikuar ne qofte se ju jeni nje nga njerezit e pare qe po punoni ne Mars. Hulumtuesit jane duke testuar nje softuer te ri ne Stacionin Nderkombetar te Hapesires qe do te beje te dhenat e komunikimit te shpejta dhe te lehte per qindra shkencetare anembane botes kur ata jane duke kryer hetimet ne ISS.

Kjo teknologji e re bazohet ne punen e nisur gati 20 vjet me pare. Pra me ndertimin e satcionit nerkombetare te hapesire.

Nje zhvillues i ketij sistemi ne qendren e fluturimeve hapesinore Marshall ne Alabana–MichelleSchneider dhe nje grup i vogel i inxhiniereve te software,kane projektuar dhe ndertuar kete koleksion te mjeteve te quajtur-”TRek.

TRek na ndihmon ne te dhenat e nepermjet rrjetit te komunikimit ne stacionin e hapesires per te marre ate ne toke ne Marshall, dhe pastaj ekipet shkencore kudo qe ata ndodhen do e marrin. Rrjeti Hapesinore perfshin dy stacione tokesore dhe nje sistem orbital satelitore.

Credits: MSFC/Emmett Given

Telescience Resource Kit: TReK.

Tags:ISS-Stacionin Nderkombetar te Hapesires,Teknologji,TRek.

Advertisements