Jeta ekziston ne nje numer te formave te mrekullueshme, por nese ju thyeni ndonje organizem ne pjeset e saj themelore.Kjo eshte e gjitha ne te njejten perberje.Atomet e karbonit te lidhura me hidrogjenin, oksigjenin azotit dhe elemente e tjera. Por si jane krijuar keto substanca themelore ne hapesire ka qene nje mister gjate nje kohe te gjate.

Tani, astronomet e kuptojne me mire se si forma molekulare qe jane te nevojshme per ndertimin e kimikateve te tjera te domosdoshme per jeten. Ne saje te dhenave nga Observatori Hapesinor Herschel i ESA’s kane zbuluar se drita ultraviolet nga yjet luan nje rol kyç ne krijimin e ketyre molekulave.

Shkencetaret kane studiuar perberesit e kimik ne mjegullnajen e orionit, rajoni yll-formues me i aferti me token.

“Ne Toke, dielli eshte burimi i te gjithe jetes ne toke Toke.

Per me shume vizitoni:

http://www.herschel.caltech.edu

http://www.nasa.gov/herschel

http://www.esa.int/SPECIALS/Herschel

Perditesimi per here te fundit 5 shkurt,2017.

Tags:ASTROBIOLOGJI, MJEGULLNAJAT

Advertisements