Edhe pse hena Enkeladus dhe Unazat e Saturnit jane bere kryesisht nga akulli, qe tregojne karakteristika shume te ndryshme. Grimcat e vogla jane nje rrjet shume i vogel per te mbajtur nxehtesine e brenshme dhe nuk kane asnje menyre per  tu ngrohur, ne menyre qe ata jane te ngrire dhe gjeologjikisht te vdekur. Enkeladus, nga ana tjeter, eshte subjekt i forcave qe eshte ngrohur keto dite. Kjo rezulton ne shtengullat e saj te famshme te rajonit jugor, te cilat jane te dukshme mbi henen e erret, se bashku me nje oqean nen-siperfaqe. Shiko-Cassini Finds Global Ocean in Saturn’s Moon Enceladus).

Puna e fundit nga shkencetaret e Cassini sygjeron se Enkeladus (313 milje apo 504 kilometra ne diameter) ka nje oqean globale te ujit te lenget nen siperfaqen e saj. Ky zbulim rrit interesin e shkencetareve ne Enkeladus dhe kerkimin per te kuptuar rolin e ujit ne zhvillimin e jetes ne sistemin diellor.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e e pandricuar te unazave prej rreth 0.3 grade nen aeroplanin unazor. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameran me kend te ngushte te Cassini me 29 korrik 2015.

Pamja ishte fituar ne nje distance prej rreth 630,000 milje (1.0 milione kilometra) nga Enkeladus dhe ne nje kend prej 155 gradesh. Shkalla e imazhit eshte 4 milje (6 kilometra) per pixel.

Photojournal: PIA18343

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

Perditesimi per here te fundit 13 prill,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements