Europa eshte pak me e vogel se Hena e Tokes. Distanca e tij orbitale nga Jupiteri eshte 670,900 km (414,000 milje) dhe eshte e mbyllur ngushte, keshtu qe ne anen e njejte perballet me Jupiterin ne çdo kohe. Zona e madhe e kuqe e Jupiterit (GRS) eshte nje sistem i gjere stuhi ciklonike rreth 2 here madhesia e Tokes. Qe nga viti 1979, GRS eshte tkurrur ne menyre te vazhdueshme, ngadale duke ndryshuar formen e saj nga nje ovale ne nje rreth. Pika e zeze eshte hija e henes Io mbi rete Jupiterit. Kjo skene eshte mjaft kuptimplote, madhesia e GRS – relative ne Toke.

Vete Europa,dhe imazhi i saj duket si nje screenshot nga nje film fantastiko shkencore, por ajo nuk eshte, me te vertete ka ndodhur 37 vjet me pare ne jeten reale dhe u kap sonda Voyager 1.

Tags:Europa,Jupiteri,Zona e madhe e kuqe e Jupiterit (GRS),Voyager 1.

Advertisements