Kjo pale e bukur e nderveprimi galaktikor perbehet nga NGC 5754, spirale e madhe ne krye dhe NGC 5752, nje galaktike me e vogel ne te majte te imazhit. Struktura e brendshme NGC 5754 ka qene e shqetesuar nga nderveprimet gravitacionale. Struktura e jashtme shfaq karakteristika te batices, ashtu si simetri te modelit te brendshem te nje spiraleje dhe krahet e perthyer vetem pertej unazes se saj te brendshme. Ne te kundert, NGC 5752 ka pesuar nje episod te shperthimit te yjeve, me nje popullsi te pasur te grupimeve masive te yjeve rreth berthames dhe dhe me korsi te pluhurit kozmike te ndethurura
Reagimet e kunderta te nderveprimve te dy galaktikave kane qene per shkak te masave te tyre te ndryshme dhe madhesive. NGC 5754 eshte e vendosur ne konstelacionin e Bootes, rreth 200 milion vite drite larg.Ky imazh eshte pjese e nje koleksioni te madh te 59 imazheve te bashkuarat marre nga teleskopi Hubble me rastin e 18-vjetorit te leshimit te tij me 24 prill 2008.

Credit:NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration and W. Keel (University of Alabama, Tuscaloosa)

Tags:Hubble,Galaktika,NGC 5754,NGC 5752,Universi.

Advertisements