Me 30 shtator, Agjencia Europiane e Hapesires perfundoi misionin e saj te quajtur Rosetta dhe studimin e kometes 67P / Churyumov-Gerasimenko. Gjate muajit te fundit te misionit, gjuetari i planeteve Kepler i NASA-s ka pasur nje mundesi unike per te siguruar nje “foto te madhe” te pamjes se komete se si ajo ishte e vezhgueshme nga Toka: teleskopet ne toke te cilet nuk mund ta shihnin kometen 67P , sepse orbita e kometes u vendos ne qiell gjate oreve te dites.

Nga 7 shtator deri me 20 shtator, anijen Kepler, eshte duke vepruar ne mision e saj te zgjeruar K2, ka fiksuar shikimin e saj ne kometen 67P . Nga pika e largeta te favorshme te Keplerit, anija do te mund te vezhgoje thelbin e kometes dhe bishtin.

Gjate periudhes dy javore te studimit, Kepler mori nje pamje te kometes çdo 30 minuta. Animacioni tregon nje periudhe prej 29.5 oreve te vezhgimit nga 17 shtator permes 18 shtatorit .Kometa eshte pare duke kaluar neper fushen e pare te Keplerit . Pikat e bardha paraqesin yjet dhe rajonet e tjera ne hapesire studiuar gjate fushates se K2.

Image credit: The Open University/C. Snodgrass and SETI Institute/E. Ryan

Info rrethh kepler:www.nasa.gov/kepler

Tags:Teleskopi Kepler,Sonda Rosseta,Kometa 67P,Ekplorimi i Sistemit Diellor.

Advertisements