Nje perplasje mes anetareve te nje kuintetit te famshem galaktikor zbulon nje shumellojshmeri te yjeve neper nje game te gjere te ngjyrave, nga yjet e rinj, yje blu dhe yjet e kuq

Ky portret i kuintetit Stephan, i njohur edhe si ”92 Hickson Compact Group”, eshte marre nga kamera me fushe te gjere 3 ne teleskopin Hubble (WFC3) .Kuinteti Stephan, eshte nje grup prej pese galaktikash. Studimet kane treguar se anetari i grupit e njohur si NGC 7320, ne te majten e siperme, eshte ne fakt nje galaktike dukshem qe eshte rreth shtate here me afer Tokes se sa pjesa tjeter e grupit.

Tre nga galaktikat jane te shtremberuara, armet e zgjatura spirale,bishtin qe permban grupe te panumerta yjesh, prove e takimeve te tyre te ngushta dhe nderveprimve gravitocionale mes tyre. Keto nderveprime kane ndezur nje vale te lindjes se yjeve.

Imazhi, eshte marre ne driten e dukshme dhe infra te kuqe ,ku tregon nje game te gjere te gjatesis valore. Ngjyrat tregojne moshat e yjeve.
NGC 7319, eshte ne krye te imazhit, eshte nje spirale e ndaluar me arme te ndryshme spirale qe ndjekin rreth 180 grade.
Ne vazhdimisi te akrepave te sahatit (dmth poshte galaktikes NGC 7319), jane galaktikat e tjera – jane dy galaktika te njohura si NGC, 7318A dhe NGC 7318B. Keto jane galaktika me yje te rinj te ndritshme dhe grupime yjore blu . Keto yje jane me pak se 10 milione vjet te vjetra dhe nuk kane rënë ende larg rete e lindjes. Larg nga keto galaktika, ne te djathte, eshte nje cope toke kozmike-intergalaktikore ku shume grumbuj yjore jane formuar.

NGC 7317, ne te majte e poshtme, eshte nje galaktike eliptike qe eshte me pak e prekur nga nderveprimet.

Credit:
NASA, ESA and the Hubble SM4 ERO Team

Tags:Galaktikat e Kuintetit Stephan,Teleskopi Hubble,NASA,ESA.

Advertisements