Stuhite globale te pluhurit ne Mars shpejt mund te behen me te parashikueshem – e cila do te jete nje ndihme per astronautet ne te ardhmen – duke ndjekur nje model te sygjeruar ne te kaluaren
Nje parashikim i publikuar, bazuar ne kete model, tregon Marsin duke perjetuar nje stuhi globale pluhuri ne disa muajt e ardhshem. “Marsi do te arrije nje sezon te mesem te ketyre stuhive me 29 nentor te ketij viti. Duke u bazuar ne modelin historik qe gjetem, ne besojme se eshte shume e mundshme qe nje stuhi globale pluhuri do te filloje brenda disa javesh apo muajsh kesaj – thote, “James Shirley, nje shkencetare planetare ne Laboratorin e Motoreve Reaktiv te NASA’s , Pasadena, Kaliforni.

Stuhite e pluhurit ndodhin shpesh ne Mars. Keto stuhi te lokalizuara here pas here rriten ose bashkohen per te formuar sistemet rajonale, veçanerisht gjate pranveres dhe vere ne pjesen jugore,dhe kur Marsi eshte me afer diellit. Ne raste te rralla, stuhite rajonale prodhojne nje mjegull te dendur pluhuri qe rrethon planetin dhe erreson siperfaqe . Disa nga keto mund te behen stuhi te verteta globale, te tilla si nje ne 1971 qe pershendeti anijen e pare ne orbiten e Marsit, Mariner 9 te NASA-s .

Stuhia me e fundit Marsiane globale e pluhurit ka ndodhur ne vitin 2007.

Stuhite e pluhurit do te paraqesin sfida per astronautet ne planetin e kuq. Edhe pse forca e eres ne Mars nuk eshte aq e forte sa paraqitet ne nje skene te hershme ne filmin “The marsian”.

Graphic of Mars dust storms

Ky grafik tregon nje ngjashmeri ne mes te vitit 2016 (linjat blu dhe portokalli) dhe pese viteve te fundit, ne te cilen Marsi ka perjetuar stuhi globale te pluhurit.

Credits: NASA/JPL-Caltech
Tags:  Jet Propulsion Laboratory, Journey to Mars, Mars, Solar System

 

Advertisements