Cuditerisht rete me ngjyra te ndezura te erreta notojne qetesisht ne kete imazh te shquar dhe te bukur te marre nga teleskopi Hubble. Keto dendesi, retë e erreta te pluhurit – te njohura si ‘rruazat’ – jane nxjerre ne pah kunder yjeve te aferta e te ndritshme ne rajon e zënë yll-formues -IC 2944.

Astronomi Thackeray ka shkikuar ne rruazat e IC 2944 ne vitin 1950. Si keto rruaza kane qene te njohura nga astronomi gjermano-amerikan Bart Bok ku ishte i pari qe terhoqi vemendjen per objekte te tilla ne vitin 1947.

Por astronomet ende dine shume pak per origjinen dhe natyren e tyre, pervec se ata jane te lidhur zakonisht me fushat e formimit te yjeve, te quajtura ‘rajone HII’ per shkak te pranise se gazit te hidrogjenit. IC 2944 eshte i mbushur me gaz dhe pluhur qe eshte ndricuar dhe ngrohur nga nje grup i lire i yjeve masiv. Keto yje jane shume me te nxehte dhe shume me masive se dielli yne.

Credit:

NASA/ESA and The Hubble Heritage Team STScI/AURA)

Tags:Hubble,Rajoni yll formues IC-2944,Fotoja Astronomike e Dites.

Advertisements