Kerkimi i NASA-s per planete jashte sistemit tone diellor ka perfshire kryesisht planete shume te largeta,rreth yjeve zbehta. TESS-Sateliti i Studimit te Tranzitimit te Planeteve,eshte nje teleskop i ardhshem i NASA’s, do te shikoje ne yjet ndritura ne lagjen tone yjore.

Pasi TESS te niset, ajo shpejt do te filloje te zbuloj Egozplanete reja ,me ndihmen e Hubble, dhe me vone, te teleskopit hapesinor James Webb. TESS eshte planifikuar te filloje punen jo me vone se ne qershor 2018. Astronomet jane te paduruar per te parashikuar mundesine qe, ne te ardhmen e afert, te tre misionet hapesinore mund te studiojne se bashku ne te njejten kohe qiellin.

TESS do te beje permbledhjen fillestare te eksoplaneteve, me potencial per te identifikuar mijera gjate misionit te saj te projektuar dy-vjeçar. Nje nga qellimet kryesore te TESS ‘eshte te identifikoj 50 bote shkembore, si Toka apo Venusi,te percaktoje masen etj.

Gjeja kryesore e teleskopeve hapesinore  eshte te mesoj rreth objektivave te TESS me vezhgimet vijuese per te studiuar atmosferat e tyre. Eksplorimi i atmosferave te planeteve eshte nje nga kater qellimet kryesore te te TESS dhe te teleskopit James Webb.

Shiko videot:

Per me shume rreth ketij teleskopi ne shqip,vizitoni:https://astroalbastronomy.wordpress.com/tess-sateliti-i-studimit-te-tranzitimit-te-planeteve/

Tags:TESS-Sateliti i Studimit te Tranzitimit te Planeteve,Teleskopi Hubble & James Webb,Egzoplanete,Teknologji te Reja,NASA.

 

Advertisements