Sateliti MAVEN i NASA-s perfundoi nje vit ne vezhgime ne Mars. Nje vit ne Mars jane dy vjet ne Toke.MAVEN eshte nisur ne 18 nentor ,te 2013, dhe hyri ne orbiten rreth Marsit me 21 shtator 2014. Gjate kohes se tij ne Mars, MAVEN u eshte pergjigjur shume pyetjeve ne lidhje me planetin e kuq.

Anija ka bere disa zbulime ku jane te paraqitur ne linket e meposhtme:

1-https://www.nasa.gov/press-release/nasa-mission-reveals-speed-of-solar-wind-stripping-martian-atmosphere

2-https://www.nasa.gov/press-release/nasa-mission-reveals-speed-of-solar-wind-stripping-martian-atmosphere

3-https://www.nasa.gov/press-release/nasa-mission-reveals-speed-of-solar-wind-stripping-martian-atmosphere

4-http://www.nasa.gov/press/2015/march/nasa-spacecraft-detects-aurora-and-mysterious-dust-cloud-around-mars

5-https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/close-comet-flyby-threw-mars-magnetic-field-into-chaos

6-http://www.nasa.gov/image-feature/goddard/maven-captures-aurora-on-mars

7-https://www.nasa.gov/feature/goddard/rock-star-mars

MAVEN ka nje mision te zgjeruar qe do te vazhdoje deri ne fund te shtatorit 2018.Te gjitha sistemet e anijes dhe instrumentet shkencore do vazhdojne te funksionojne siç pritet. Te dhenat jane duke u mbledhur dhe matjet jene te shtrira ne nje vit te dyte.

Credits:NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Maryland

Tags:Orbiteri MAVEN,Planeti Mars,Eksplorimi i Sistemit Diellor.

 

 

Advertisements