Duke perdorur driten e dukshme,astronomet kishin zbuluar rete ne hemisferen veriore te Uranit. Imazhet te marra marra 31 korrik dhe 1 gusht,1997 me kameran planetare te fushes se gjere 2, tregojne strukturen dhe retë e shumta te Uranit. Duke perdorur keto imazhe, Dr. Heidi Hammel i (Massachusetts Institute of Technology) dhe koleget Wes Lockwood, Kathy Rages te (NASA Ames Research Center)kane arritur te masin shpejtesine e eres ne hemisferen veriore per here te pare.

Urani eshte nganjehere i quajtur “i anuari” , per shkak se boshti i saj rotacioni eshte me shume se 90 grade nga orbita e planetit rreth Diellit .”Viti” ne Uran zgjat 84 vjet tokesore, e cila krijon stine jashtezakonisht te gjata – dimri ne hemisferen veriore ka zgjatur per gati 20 vjet. Urani ka qene gjithashtu i quajtur i bute dhe i merzitshem, sepse nuk ka qene i studiuar shume me baza tokesore. Edhe kamerat e anijes Voyager ne vitin 1986, Uranin e kishin paraqitur me nje disk gati uniforme , dhe retë diskrete ishin zbuluar vetem ne hemisferen jugore.

Shkencetaret presin qe rete diskrete dhe struktura,mund te behet edhe me e theksuar dhe Urani po vazhdon ritmin e tij te ngadalte te rrotullimit rreth diellir “Disa pjese te Uranit nuk e kane pare diellin ne dekada”, thote Dr. Hammel.

Disa shkencetare kane spekuluar se ererat e Urani nuk jane simetrike rreth ekuatorit te planetit, por jo retë ishin te dukshme per te provuar keto teori. Te dhenat do te ofrojne mundesi per te matur ererat veriore.

Credit:

Heidi Hammel (Massachusetts Institute of Technology), and NASA/ESA

Tags:Urani,Planetet,Hubble,Voyager.

Advertisements