Kepler-22b eshte egzoplaneti i pare qe teleskopi hapesinor Kepler, ka gjendur ne zonen e banueshme te yllit te tij. Ai besohet te jete nje vend premtues per te kerkuar per jete. Por, ne 600 vite-drite larg, kerkohet shqyrtim i metejshem i kesaj bote dhe duhet te kerkohen ndihme per teleskope akoma me te fuqishem.I zbuluar ne vitin 2011, planeti eshte vleresuar te jete 2.4 here me i madhe ne diameter se Toka, me nje temperature mesatare te siperfaqes prej 72 grade Fahrenheit (22 grade Celsius). [Infographic: NASA’s Planet-Hunting Kepler Telescope Explained]

NASA e njoftoi kete zbulim te planetit Kepler-22b, si pjese e nje grupimi prej 54 kandidateve per planet te konfirmuar ne ate kohe -2011. Te gjitha keto planete jane gjetur nga Kepler.Planeti eshte pak me e madhe se Toka, por ka nje orbite qe eshte shume e ngjashme (290 dite planeti kepler 22b dhe toka ka 365). Kepler-22b gjithashtu orbiton nje yll G-ku ben pjese edhe dielli, por ylli i Egzoplanet eshte pak me i vogel dhe i ftohte.

Kjo figure tregon krahasimin e orbitave te 4 planeteve te brendshem te sistemit tone diellor,me orbiten e kepler 22b.Zona jeshile,tregon pjesen e quajtur si zona e banueshme,ku ben pjese edhe kepler 22b.Ylli meme i kepler 22b eshte me pak i ndritshem si dielli yne.Koncepti:NASA,Ames,Caltch,JPL.

Disa dokumente shkencore jane prodhuar qe nga viti 2012 duke shqyrtuar Kepler-22b ne detaje.Shikojeni listen me poshte:

Lexo me shume rreth zbulimit ketu:http://www.nasa.gov/centers/ames/events/2011/kepscicon-presskit.html.

Me shume rreth teleskopit Kepler ne shqip,vizitoni:https://astroalbastronomy.wordpress.com/teleskopi-kepler-k2/

Tags:Ames Research Center, Teleskopi Kepler & K2,Egzoplaneti kepler 22b

Advertisements