Dy henat e vogla te Saturnit, pothuajse jane te humbura ne mesin unazave te medha te planetit, shikuar ne kete imazh.Hena Pan gjendet midis unazave pjesen poshte-djathtas te imazhit,ndersa hena tjeter Atlas,gjendet pjesen e siperme te imazhit-majtas.

Te gjitha trupat  orbitale, te medha dhe te vogla, ndjekin te njejtat rregulla themelore. Ne kete rast, Pan (17 milje ose 28 kilometra ne diameter) orbiton me afer Saturnit se hena tjeter Atlas (19 milje ose 30 kilometra ne diameter). Sipas rregullave te levizjes planetare qe konkludohet nga Johannes Kepler mbi 400 vjet me pare, Pan orbiton e planetit me shpejt se hena Atlas.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e ndriçuar nga dielli te unazave prej rreth 39 grade mbi aeroplan unazor. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme me kameran me kend te ngushte ne bordin e anijes Cassini,me 9 korrik 2016

Pamja ishte fituar ne nje distance prej rreth 3,4 milion milje (5.5 milione kilometra) ose faza,prej 71 grade. Shkalla e imazhit eshte 21 milje (33 kilometra) ne pixe.

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Imazhet:http://ciclops.org.

Tags:Saturni,Henat Pan dhe Atlas,Unazat e Saturnit,Cassini,Henat e Sistemit Diellor,Planetet.

Advertisements