Toka,, planeti yne,shtepia jone, eshte planeti i peste me i madh ne sistemin tone diellor dhe i vetmi planet qe ne e dime se ku ekziston jeta. Edhe pse toka duket tejet e madhe per ne, ajo eshte ne fakt nje kokerrize e vockel ne kupen e madhe te universit. Ketu jane 7 fakte hapesinore qe do t’iu beje te ndiheni shume te vegjel.

image

1-Dielli yne eshte nje nga te pakten 100 miliard yje, ne Rrugen e Qumeshtit. Shkencetaret llogarisin se ka te pakten 100 miliarde galaktika ne universin e dukshem, secili i mbushur me yje. Ka me shume yje ne univers se ka kokrriza rëre ne te gjitha plazhet e Tokes te kombinuara.
Ne vitin 1995, eshte zbuluar planeti i pare jashte sistemit tonë diellor . Tani jane zbuluar,me mijera planete qe rrotullohen rreth yjeve si dielli, te njohur gjithashtu si eksoplanete.

 

image

2-Rruga e Qumeshtit eshte nje qytet i madh me yje, aq i madh se edhe me shpejtesia e drites (e cila eshte e shpejtë!), do te marre 100,000 vite drite per te udhetuar nga njeri skaj ne tjetrin.

image

3-Afersisht 70% e universit eshte bere nga energjia e erret. Materia e erret perben rreth 25%. Pjesa tjeter – çdo gje ne Toke, gjithçka e verejtur ndonjehere me te gjitha instrumentet tona, e gjithe materia normale shton deri ne me pak se 5% te universit.

image

4-Krahasimi i nje flakerime diellor,me planetin toke.

image

5. Dielli eshte pergjegjes per pothuajse te gjithe masen ne sistemin tone diellor. Duke lene me pak .2% te mases per planetet dhe çdo gje tjeter ne sistemin tone diellor.

image

6. Edwin Hubble zbuloi se Universi po zgjerohet , gjithesia ishte e gjitha e mbledhur ne vetem nje pikë te hapesires.

image

7. Kater anije te NASA’s jane nisur jashte sistemit tone diellor me ate qe shkencetaret e quajne hapesira nderyjore. Voyager 1 eshte ne skajin jashtem te sistemit diellor – me shume se 11 miliarde milje nga dielli yne. Ai ishte i pari objekt artificial per te lene sistemin tone diellor. Voyager 2, po shpejton se bashku ne me shume se 39,000 mph, por do te vazhdoje te marri me shume se 296.000 vjet per te shkuar tek Sirius, nje yll i shndritshem ne qiellin tone gjate nates.

Ndiheni akoma te vogjel? Ketu eshte nje mjet qe do te ju tregoje se sa e vogjel jemi ne krahasim me çdo gje tjeter atje:http://imagine.gsfc.nasa.gov/features/cosmic/earth.html

Burimi :http://nasa.tumblr.com

Tags:Planeti Toke,Planetet,Dielli,Sonda Kozmike,Sistemi Diellor,Egzoplanete,Yje,Rruga e Qumeshtit,Galaktika,Materia e zeze,Energjia e Erret,Universi.

Advertisements