Per here te pare, ADN eshte sekuencuar me sukses ne mikrogravitet si pjese e eksperimentit biomolekular te sekuencuar nga austronautja e NASA’s,Kate Rubbins- ne Hapesire ne bordin e Stacionit Nderkombetar te Hapesires. Aftesia per sekuencimin e ADNs se organizmave te gjalla ne hapesire hap nje bote krejt te re te mundesive shkencore dhe mjekesore. Shkencetaret e konsiderojne kete si nje sfide.

ADN, ose acidi dezoksiribonukleik, permban instruksione e çdo qelize ne nje organizem ne Toke e cili ka nevoje per te jetuar. Keto instruksione jane te perfaqesuar nga shkronjat A, G, C dhe T, te cilat perfaqesojne kater bazat kimike te ADN-s, adenine, guanine, citozine dhe timin.

Hetimi biomolekular e sekuencuar ne ISS na ka afruar kete aftesi per te sekuencuar edhe ADNn ne hapesire duke e demonstruar- per here te pare, dhe qe sekuencimi ishte i mundur ne nje anije orbitale si ISS.

Me nje menyre per te sekuencuar ADNn ne hapesire, astronautet mund te diagnostikojne nje semundje, ose identifikimin e mikrobeve ne rritje ne Stacionin Nderkombetar te Hapesires dhe per te percaktuar nese jane nje kercenim per shendetin e austronauteve. Sekuencimi i DNAs do te jete nje mjet i rendesishem per te ndihmuar ne mbrojtjen e shendetit te astronauteve gjate misioneve te gjata si udhetimi ne Mars.

Hetimi biomolekular e sekuencuar ka derguar mostrat e miut, viruse dhe bakter te ADN-s ne stacionin e hapesires per te provuar sekuencimin e ADNs me nje pajisje te quajtuar MinION, i zhvilluar nga Oxford . MinION punon duke derguar nje rryme pozitive nepermjet poreve te ngulitura ne membranen brenda pajisjes, te quajtur nanopores. Ne te njejten kohe, lengu qe permban nje moster ADNje kalon permes pajisjes. Molekulat individuale te ADNs pjeserisht bllokojne nanoporet dhe e ndryshojne ne nje menyre qe eshte unike ne sekuencmin e vecante te ADN. Duke shikuar ne keto ndryshime, studiuesit mund te identifikojne rendin specifik te ADN-s.

Rubins, e cila ka studiuar per biologji molekulare, ka kryer testin ne bordin e stacionit, ndersa hulumtuesit ne te njejten kohe e sekuencuan ate me mostra identike ne toke.

 

The light, portable, diminutive biomolecule sequencer fits in the palm of your hand
Pajisja MiNION qe ka sekuencuar ADN ne hapesire.

Credits: Oxford Nanopore Technologies

Perveç kesaj, sekuencimi mund te behet nje mjet per hetime te tjera shkencore ne bordin e stacionit. Per shembull, studiuesit mund te perdorni ate per te shqyrtuar ndryshimet ne materialin gjenetik apo gjenet e shprehjes ne orbite se sa te presin per mostrat per t’u kthyer ne Toke per testim.

micro_dna

“Mire se vini ne sistemet e biologjise ne hapesire,” tha Rubins pas molekulave te para te ADNs qe u sekuencuan me kujdes ne hapesire . Ajo vazhdoi te falenderoj ekipin ne toke per perpjekjet e tyre.

Shiko:Biomolecule Sequencer

Burimi:http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/dna_sequencing.

Perditesimi per here te fundit 9 shkurt,2017.

Tags:ASTROBIOLOGJI, ISS-STACIONI NDERKOMBETARE I HAPESIRES, TEKNOLOGJI

 

Advertisements