Ne nje konference ne Meksike me (27 shtator), themelues SpaceX dhe CEO zbuloi sistemin e trasportit interplanetare te kompanise (ITS), te cilat do te kombinohen me raketat me te fuqishme ndertuar ndonjehere me nje anije kozmike projektuar qe te mbaje te pakten 100 persona gjate fluturimit per ne planetin e kuq.Nese gjithçka shkon sipas planit, njerezit do te krijojne nje koloni te perhershme,dhe te qendrueshme brenda 50 deri ne 100 vitet e ardhshme, tha Musk ne Kongresin Nderkombetar ne Guadalajara.[SpaceX’s Interplanetary Transport for Mars in Images]

Raketat do te jene ne nje version pak me te madh se perforcuesit Falcon 9 , tha Musk. Por 254-kembe-e gjate (77.5 metra) perforcuesi do te shfaqe 42 motoret Raptor, ndersa Falcon 9 eshte mundesuar nga nente .
Motori Raptor, i cili kohet e fundit  eshte testuar per here ta pare, ka te beje me te njejten madhesi si te Falcon, por tre here me i fuqishem. Per kete arsye do te jete nje mjet teper i fuqishem, i afte qe te dergoje rreth 300 tone ngarkese ne orbiten e ulet te tokes (LEO) – me shume se dy here se Saturn V .

Anije kozmike, e cila mblidhet ne maje te perforcuesit, do te jete 162 kembe (49.5 m) i gjate dhe 56 kembe (17 m) e gjere dhe do te kete nente Raptoret e veta. Perforcuesi do te niset me anijen kozmike ne orbiten e Tokes, pastaj te kthehen per te bere nje ulje te bute ne vendin e saj te nisur, e cila eshte parashikuar aktualisht te jete qendren hapesinore Kenedi te NASA’s ne Florida.

Kur eshte koha e drejte – Toka dhe Marsi jane te lidhur ne menyre te favorshme per misione nderplanetar vetem nje here ne çdo 26 muaj .
Anije kozmike do te jete e afte te transportonte te pakten 100 dhe ndoshta ,200 persona, ka thene Musk. Ajo gjithashtu do te kete kinema, sallat e leksioneve dhe nje restorant, duke i’u dhene pioniereve te arrdhshem te planetit te kuq nje pervoje shume me te ndryshme se sa perjtuan austronautet e NASA-s ne Apollo, te cilet ishin te vendosur ne nje kapsule te vogel ne rrugen e tyre ne hene.

Anija e fuqishme do te lejoje anijen per te bere udhetimin ne 80 dite, ne varesi se ku Toka dhe Marsi jane ne ate kohe, tha Musk. Dhe Musk -tha se ai perfundimisht mendon se anija e tij do te jete ne gjendje qe te shkurtoje kohen e udhetimit per vetem 30 dite apo me shume. SpaceX tha se ka ne plan per te provuar kete teknike uljeje gjate misionit te kompanise i quajtur “Red Dragon”, i cili synon te niset paekuipazh drejt Marsit ne maj te vitit 2018.

Shiko videon;

Tags:SpaceX,Eksplorimi i Sistemit Diellor,Planeti Mars,Teknologji te Reja,Elon Musk.

Te gjithe te interesuarit qe deshirojne qe te shikojne planin e NASA’s per te shkuar ne planetin e kuq mund te vizitojne kete link:https://astroalbastronomy.wordpress.com/udhetime-ne-henemars-dhe-pertej/

Credit:SpaceX

 

Advertisements