Rover Curiosity i NASA-s ka gjetur prova kimike ne materialet siperfaqesore ne Mars duke kontribuar keshtu ne nje menyre ne perberjen e atmosferes se Marsit me kalimin e kohes. Ky eshte nje tjeter çeles qe historia e atmosferes ne planetin e kuq eshte me komplekse dhe interesante .Gjetjet vijne nga Roveri ne Mars, i cili ka studiuar gazra xenon dhe Krypton ne atmosferen e Marsit. Dy Gazet mund te perdoren per te ndihmuar shkencetaret te hetojne evolucionin dhe erozionin e atmosferen se Marsit. Informacione ne lidhje me xenon dhe krypton ne atmosferen e Marsit erdhen nga analizat e meteroideve marsian dhe matjeve te bera nga misioni Viking.

Me interes te veçante per shkencetaret jane raportet e izotopeve te caktuara – ose variantet kimike – xenon dhe krypton.
Ne pergjithesi, analiza dakordom me studimet e meparshme, por disa raporte te izotopeve ishin pak me ndryshe se sa pritej.”Matjet ekipit SAM te udhehequr nga Pamela Conrad,japin prova te nje procesi te vertete interesante ne te cilen materialet shkembore te pakonsoliduar ne siperfaqen e planetit kane kontribuar ne xenon dhe Krypton.

Tags:Roveri Marsian ”Curiosity”,Planeti Mars,Sistemi Diellor.

Advertisements