Galaktika madheshtore spirale M51 (NGC 5194) duket si nje shkalle e madhe spirale gjithepefshiress neper hapesire. Ata ne te vertete jane korsi te gjata te yjeve dhe gazit te pasuruara me pluhur.

Ky imazh i mprehte i bere ndonjehere galaktikes se vorbulles, i marre ne janar te 2005 nga Hubble , ilustron planin e madh te nje galaktike spirale, qe nga krahet e saj spiral, ku yjet e rinj banojne,thelbi i saj qendorr, eshte shtepida e yjeve te vjeter. Galaktika eshte mbiquajtur ”vorbulla” per shkak te struktures se saj.

Tipari me i spikatur e kesaj galaktike jane krahet e saj, nje vule e ashtequajtur projektimi galaktikave spirale. Shume galaktika spirale e posedojnë kete, krahet e lirshem kane formuar strukturen e tyre spirale me pak e theksuar. Keto arme sherbejne si nje tipar i rendesishem i galaktikave spirale. Ata jane vendet e formiit te yjeve.
Disa astronome besojne se armet spirale jane aq te shquar, per shkak te efekteve te nje takimi te ngushte me galaktiken NGC 5195, e cila ndodhe ne krah te djathte. Galaktika M551 eshte nje nga idhujt e astronomeve. Ndodhet 31 milion vite drite larg ne konstelacionin Canes Venatici , afersia e me token u lejon astronomeve ta studiojne kete galaktike ne hollesi.

Credit: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA

Tags:Hubble,Galaktika,Galaktiks e vorbulles ,NASA, ESA

Advertisements