Per pervjetorin 26 te leshimit te teleskopi hapesinor Hubble te NASA’s, astronomet kane theksuar nje imazh te Hubble, te nje mjegullnaje flluske e hedhur jashte nga nje yll masiv i nxhehte. Imazhi Hubble i,mjegullnajes flluske, ose NGC 7635, u zgjodh per te shenuar 26 vjetorin e nisjes se Hubble ne orbiten e Tokes nga anija kozmike STS-31 ne hapesire me 24 prill,1990

Zoom ne ”Mjegullnajen e Flluskes”.

Mjegullnaja e Flluskes eshte shtate vite drite ne diameter dhe eshte rreth 7.100 vite-drite nga Toka ne yjesine e Cassiopeia .Ylli qe formoje kete mjegullnaje ishte 45 here me i madhe se dielli. Gazi nderyjor ketu levize mbi kater milione milje ne ore.

Mjegullnaja e Flluskes u zbulua ne 1787 nga William Herschel, nje astronom i shquar britanik. Ajo eshte duke u formuar nga nje yll i tipit O, BD + 60º2522, nje yll jashtezakonisht i ndritshem, masiv, dhe jeteshkurter qe ka humbur shumicen e hidrogjenit te saj te jashtme dhe tani  ka leshuar helium ne elemente me te renda. Ylli eshte rreth kater milion vjet i vjeter, dhe ne 10 milion deri ne 20 milion vjet, ajo ka te ngjare te shperthente si nje supernova.

Mjegullnaja e Flluskes eshte nje nga vetem nje pjese e vogel te objekteve astronomike qe jane verejtur me disa instrumente te ndryshme ne bordin e Hubble. Hubble gjithashtu fotografoi ate me kameran me fushe te gjere planetare (WFPC) ne shtator te vitit 1992, dhe me kameran me fushe te gjere planetare 2 (WFPC2) ne prill te vitit 1999.
Kamera me fushe te gjere 3 ka fotografuar mjegullnajen ne driten e dukshme me nje qartesi te papare ne shkurt 2016. Ngjyrat korrespondojne ne blu per oksigjen, e gjelbert per hidrogjenin, dhe te kuqe per azotin. Ky informacion do te ndihmoje astronomet te kuptojne gjeometri dhe dinamikat e ketij sistemi kompleks.

Per me shume informacion rreth Hubble ne shqip,vizitoni:https://astroalbastronomy.wordpress.com/teleskopi-hubble/

For image files and more information about the Bubble Nebula and the Hubble telescope, visit:

http://www.nasa.gov/hubble  &  http://hubblesite.org/news/2016/13

Credits: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), F. Summers, G. Bacon, Z. Levay, and L. Frattare (Viz 3D Team, STScI)

Tags:Mjegullnaja,Yje,Hubble,Mjegullnaja e Flluskes.

 

Advertisements