Qe nga leshimi i saj me 22 shtator, 2006,anija Hinode, nje mision i perbashket i (JAXA) dhe NASA’s, ka qene duke shikuar diellin gati non-stop gjate gjithe kohes, duke siguruar informacion te vlefshem per yllin tone – dhe te tjeret ne te gjithe universin.
Hinode ka kapur çdo gje nga shperthimet diellore ne mocione delikate , duke u lejuar shkencetareve per te studiuar keto fenomene ne hollesi te madhe. Si shumica e instrumenteve te Hinode-s jane ende ne gjendje te mire pune, ekipi i Hinode shpreson te beje studime te tjeraQe nga leshimi i saj me 22 shtator, 2006,anija Hinode, nje mision i perbashket i (JAXA) dhe NASA’s, ka qene duke shikuar diellin gati non-stop gjate gjithe kohes, duke siguruar informacion te vlefshem per yllin tone – dhe te tjeret ne te gjithe universin.

Per te festuar 10 vjetorin e Hinode,ketu jane disa imazhe dhe studime te bera nga Hinode.

Image of Venus taken by Hinode. Venus is just beginning its journey across the face of the sun.

Ky imazh i Venusit eshte marre gjate tranzitimit te Venusit me 5 Qershor, 2012, nga Teleskopi diellore optik Hinode. Ne kete imazh, Venusi eshte vetem fillimi i udhetimin te saj ne te gjithe siperfaqen e diellit. Atmosfera e tij eshte e dukshme dhe e holle, me ngjyra te ndezura. Credits: JAXA/NASA/Hinode

Hinode observations of 2012 eclipse

Ky eshte imazh i henes duke eklipsuar diellin me 12 maj 2012.

Credits: NASA/JAXA/Hinode

the sun's chromosphere

Hinode ka fotografuat kromosferen e diellit – nje shtrese e holle ne mes te siperfaqes se diellit dhe atmosferes – me 12 janar, 2007. Ky imazh tregon strukturen e holle te materialit diellore qe eshte terhequr dhe shtrire nga forcat komplekse magnetike.

Credits: NASA/JAXA/Hinode

animation of Hinode observations of sun

Ky filmim ne rreze-X nga teleskopi Hinode eshte nje perzierje e gati dy muajve te imazheve, qe nga 17 gushti i 2013, me 4 tetori, 2013.

Credits: NASA/JAXA/Hinode

hinode_sot_comet_20111216_000542-864x512.jpg

Hinode ka kapur kete imazh te Kometes Lovejoy, me 16 dhjetor, 2011.

Credits: NASA/JAXA/Hinode

Hinode caught this view of a solar explosion on Aug. 1, 2014

Nje shperthim diellor kapur me 1 gusht, 2014. Ky shperthim u nise nga fusha magnetike e paqendrueshme ne siperfaqen e diellit.

Credits: NASA/JAXA/Hinode

Hinode’s Solar Optical Telescope took this close-up of a solar filament on Oct. 19, 2013.

Pamje nga afer e filamenteve diellore bere me 19 tetor 2013.

Credits: NASA/JAXA/Hinode

Hinode sunspot and solar flare observation from 2006

Çfare ndodh me nje njolle diellore gjate nje shperthimi diellor? Hinode ka ndihmuar shkencetaret per kete pergjgije me kete pamje te nje shperthimi te marre nga Teleskopi i saj ne 13 dhjetor , 2006, vetem disa muaj pas nisjes. Fijet e ndritshme te materialeve diellore te dukshme gjate zones diellore kane ndihmuar shkencetarëet te nxjerrin nje perfundim se zonat diellore dhe flakerimet diellore jane te lidhura.

Credits: NASA/JAXA/Hinode

Tags:Dielli,Hinode,Eksplorimi i Sistemit diellor.

Credits:NASA’s Goddard Space Flight Center.

Advertisements