Rosetta eshte nje hetim hapesinore i ndertuar dhe operuar nga Agjencia Evropiane e Hapesires e leshuar me 2 mars 2004. Se bashku me Philae, landeri i cili ishte nisur se bashku me te, Rosetta ka kryer nje studim te detajuar te kometes 67P / Churyumov-Gerasimenko . Gjate udhetimit te tij ne komete, anijen fluturoi nga planeti Mars dhe asteroidet 21 Lutetia dhe 2867 Steins.

Me 6 gusht 2014, anija arriti ne komete dhe ka kryer nje seri te manovrave te kapura ne orbiten e saj. Me 12 nentor, moduli Phiale ka kryer uljen e pare te suksesshme ne nje komete,edhe pse fuqia e saj e baterise u zhvillua nga dy dite me vone. Komunikimi me Philae u rivendose shkurtimisht ne qershor dhe korrik 2015, por per shkak te zvogelimit te energjise diellore, moduli komunikimit te Rosettas me landerin eshte fikur me 27 korrik 2016. Qe nga viti 2016, misioni vazhdon te kthej te dhena nga anija ne orbite.

Risultati immagini per rosetta spacecraft
Nje foto qe Rosetta u ka bere paneleve te saj diellor.

Rosetta u nis me 2 mars te vitit 2004 nga Qendra e Hapesinore Guiana ne Guajanen Franceze ne nje rakete Ariane 5 dhe arriti te Kometa Churyumov-Gerasimenko me 6 Gusht 2014, duke u bere anija e pare ne orbiten e nje komete.Misionet e meparshme kishin kryer flybys te suksesshme te shtate kometa te tjera.

Ne vitin 2007, Rosetta eshte ndihmuar nga graviteti i Marsit (flyby) ne rrugen e saj per te Kometa Churyumov-Gerasimenko. Anija gjithashtu ka kryer dy flybys me asteroide.

Landeri Philae beri me sukses ulje e pare te bute ne nje berthame te nje komete, kur ajo preku Kometen Churyumov-Gerasimenko me 12 nentor 2014.

Trajektorja e sondes.
Rosetta mission insignia.png
Logoja
Shkencetaret e misionit.

Gjithashtu shiko:

Me shume:

http://sci.esa.int/where_is_rosetta/

http://sci.esa.int/comet-viewer/

http://www.esa.int/esa-mmg/mmg.pl?mission=Rosetta&type=V

Website:http://sci.esa.int/rosetta/   &   http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

Perditesimi per here te fundit 23 mars,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, KOMETA, ROSSETA

 

Advertisements