Astronomet duke perdorur teleskopin hapesinor Hubble te NASA’s, kane konfirmuar ekzistencen e nje planeti qe rrotullohet rreth dy yjeve ne sistemin OGLE-2007-BLG-349, i ndodhur 8000 vite drite larg ne drejtim te qendres se galaktikes tone.

Planeti rrotullohet afersisht 300 milione milje nga yjet dyshe, ne lidhje me distancen e rripit asteroideve nga dielli yne. Ai perfundon nje orbite rreth dy yjeve afersisht cdo 7 vjet. Dy yjet e kuq xhuxh jane vetem 7 milione milje larg, ose 14 here diametri i orbites se henes rreth tokes.

Ekipi Bennett ka kryer vezhgimet me kameran me fushe te gjere planetare 2 ne Hubble. “Ne ishim te ndihmuar ne analizen me perafrimin pothuajse te persosur te yjeve binar ne sfond, e cila ne mase te madhe e beri te madhe driten dhe na lejoj per te pare sinjalin e te dy yjeve, “shpjegoi Bennett.

Rezultatet e ekipit jane pranuar per botim ne ”The Astronomical Journal”.

Per me shume informacion rreth Hubble ne shqip,vizitoni:https://astroalbastronomy.wordpress.com/teleskopi-hubble/

Tags:Hubble,Egzoplanete,Sisteme yjore.

Advertisements