Ky imazh i ri i teleskopit Hubble te NASA/ESA’s tregon nje stoli te quajtur Messier 92. E vendosur ne konstelacionin verior te Herkulit, ky grup rrumbullaket – eshte nje top i yjeve qe orbitojne nje berthame galaktike si nje satelit – u zbulua nga astronomi Johann Elert ne 1777.

Messier 92 eshte nje prej grupimeve te ndritura rrumbullaket ne Rrugen e Qumeshtit, dhe eshte e dukshme me sy te lire ne kushte te mira vezhguese. Ajo eshte e mbushur me shume yje, permban rreth 330 000 yje ne total. Siç eshte karakteristike e grupimeve globulare, elementet mbizoteruese brenda Messier 92 jane hidrogjeni dhe heliumi, dhe me gjurme te tjera. Kjo eshte ne fakt ajo qe eshte e njohur si nje tip Oosterhoff II (OoII) grup sferik, qe do te thote se ajo i takon nje grupi te grupimeve metalike te varferta – per astronomet, metale jane te gjitha elementet me te renda se sa hidrogjen dhe helium.

Duke eksploruar perberjen e globulareve si Messier 92, astronomet mund te kuptoje se sa e vjeter keto grupe jane. Messier 92 eshte gjithashtu e vjeter, duke qene nje nga zonat me te vjetra te yjeve ne Rrugen e Qumeshtit, me nje moshe pothuajse e njejte si mosha e Universit.

Kjo galaktike ndodhet 25,000 vite-drite larg ne yjesine e Herkulit.

Credit:

ESA/Hubble & NASA Acknowledgement: Gilles Chapdelaine

Advertisements