Adoleshenca diellit tone ishte e stuhishme, dhe provat e reja tregojne se keto stuhi mund te kene qene  çelesi per zhvillimin e jetes siç e njohim ne.

Rreth 4 miliarde vjet me pare, dielli shndriste me vetem rreth tre te katertat e shkelqimit qe shohim sot. Keto shperthime te fuqishme diellore mund te kene dhene energjine vendimtare qe nevojitet per te ngrohur token, pavaresisht ligeshtis qe ka dielli. Shperthimet mund te kene balancuar energjine e nevojshme per te kthyer molekulat e thjeshta ne molekula komplekse te tilla si ARN dhe ADN qe ishin te nevojshme per jeten.

Download this video in HD formats from NASA Goddard’s Scientific Visualization Studio
Te kuptuarit se çfare kushtesh ishin te nevojshme per jeten ne planetin tone na ndihmon te gjeme gjurmet se si kjo jete erdhi ne toke,dhe te na ndihmoje ne rrugen per te zbuluar jete te reja ne planete te tjera.

Shkencetaret jane ne gjendje per te kuptuar se bashku historine e diellit duke kerkuar per yjet e ngjashme ne galaktiken tone. Me vendosjen e ketyre yjeve si dielli ne menyre qe ne baze te moshes se tyre, yjet duket te kene nje afat kohor funksionale te asaj se si ka evoluar vete dielli yne. Studime te tilla po ashtu tregojne se yjet e rinj shpesh prodhojne flakerima te fuqishme – bresheri gjigande te drites dhe rrezatimit – te ngjashme me flakerimet qe ne shohim ne diellin tone sot.

Ndersa dielli yne ende prodhon flakerima, ata nuk jane aq te shpeshta ose intensive. Per me teper, Toka sot ka nje fushe te forte magnetike qe ndihmon te mbaje pjesen me te madhe te energjise qe vjen nga dielli ne hapesire.

Atmosfera e Tokes ne fillim ishte ndryshe se sa eshte tani: molekulat e azotit – perbenin 90 per qind te atmosferes, ne krahasim me vetem 78 per qind sot. Kur grimcat energjike u perplasen ne keto molekula te azotit, ndikimi ishte te shperdante atomet e azotit individuale. Ata, nga ana tjeter, u perplasem me dioksidin e karbonit, qe ndau keto molekula ne monoksid te karbonit dhe oksigjenit.

Perditesimi per here te fundit 9 shkurt,2016.

Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/Genna Duberstein
Advertisements