Shkencetaret duke perdorur Observatorin e NASA-s Chandra te rrezeve-X kane bere zbulimet e para te rrezeve-X te Plutos. Keto vezhgime ofrojne nje pasqyre te re ne mjedisin e hapesinor perreth objektit me te madh te njohur pertej Neptunit.Ndersa anija New Horizons eshte nisur drejt objektivit te tij te rradhes pertej Plutos, Chandra kishte per qellim disa here te vezhgonte planetin se bashku me henat e tij, mbledhjen e te dhenave mbi Plutonin . Çdo here Chandra vuri Pluton 4 here ne vezhgim nga shkurti i 2014 deri ne gusht te 2015 – dhe eshte zbuluar nje energji e ulet ne rreze X te Planetit.

“Ne kemi zbuluar vetem,rrezet-x qe vijne nga nje objekt ne Brezin Kuiper , dhe mesojme se Pluto po bashkevepron me eren diellore ne menyre te papritur dhe energjike”, ka thene Carey Lisse, nje astrofizikant ne Universiteti Johns Hopkins ne Laurel, Maryland, i cili udhehoqi ekipin e vezhgimeve nga Chandra.

Perditesimi per here te fundit 2 dhjetor,2016.

Tags:  Chandra X-Ray Observatory, Dwarf Planets, New Horizons, Pluto, Solar System

Credits: X-ray: NASA/CXC/JHUAPL/R.McNutt et al; Optical: NASA/JHUAPL

Advertisements