Kjo eshte pamja e yjeve ne galaktiken – Rruga e Qumeshtit – dhe galaktikat fqinje, bazuar ne vitin e pare te vezhgimeve nga sateliti Gaia ESA-s, nga korriku 2014 deri ne shtator 2015.
Kjo harte tregon dendesine e yjeve te vezhguara nga Gaia ne çdo pjese te qiellit. Rajone e ndritshme tregojne perqendrimet e dendur te yjeve, ndersa rajonet erreta korrespondojne me ku ka me pak yje te verejtur.
Rruga e Qumeshtit eshte nje galaktike spirale, me shumicen e yjeve te saj banojne ne nje disk rreth 100 000 vjet-drite ne te gjithin dhe rreth 1000 vite-drite te trasha. Kjo strukture eshte e dukshme ne qiell si aeroplani Galaktikor – pjese e ketij imazhi -e cila shkon horizontalisht dhe eshte veçanerisht e ndritshme ne qender.
Rajone e errata te gjithe avionit galaktikor korrespondojne me rete e dendura te gazit nderyjor dhe pluhuri qe absorbojne drita yjeve pergjate imazhit.
Shume grupe globulare te hapura – grupimet e yjeve te mbajtur se bashku nga graviteti i tyre i perbashket – jane ne te gjithee kete imazh.

Dy objekte e ndritshme poshte imazhit ,jane dy galaktika xhuxhe qe orbitojne rrugen e qumeshtit,reja e madhe dhe e vogel e Magalanit. Galaktikat te tjera aty prane jane gjithashtu te dukshme, veçanerisht Andromeda (e njohur edhe si M31), fqinji me i madh i galaktikes tone, ne te majte te imazhit. Me poshte Andromedes eshte satelit i saj, galaktika Triangulum (M33).
Nje numer i objekteve jane gjithashtu te dukshme ne imazh.

Harta eshte e bazuar ne vezhgimet e kryera gjate vitit te pare te misionit, studimi nuk eshte ende uniforme neper qiell.
Keto objekte do te zhduken gradualisht sa me shume te dhena te jene mbledhur gjate misionit pesevjeçar.

Me poshte:

Nje video animacioni bere nga sateliti Gaia i ESA’s: duke fluturuar permes yjeve ne 3D, ne nje udhetim virtual nga Sistemi yne Diellor, duke kerkuar mbrapa ne diellin tone, i rrethuar nga tete planetet e tij, pastaj duke u larguar dhe duke udhetuar ne drejtim dhe ne te gjithe yjet e grupimit Hyades, nje grupimi i hapur i afert me sisitemin diellor,rreth 150 vite-drite nga Toka

Credit: ESA/Gaia/DPAC

Acknowledgement: A. Moitinho & M. Barros (CENTRA – University of Lisbon), on behalf of DPAC

Advertisements