Ylli #HD44179
HD 44179 eshte nje yll i rrethuar nga nje strukture e jashtezakonshme i njohur si drejtekendeshi i kuq ose mjegullnaja e drejtekendeshit te kuq.Ky yll e ka fituar kete nofke,per shkak te formes dhe ngjyres se tije kur shihet ne plan te pare nga toka.

Sistemi binar ne qender te kesaj mjegullnaje u zbulua per here te pare nga Robert Grant ne vitin 1915.Ylli ne qender eshte i ngjashem me yllin tone,por ne fund te jetes se tij,pompuar nga gazi dhe materiale te ndryshme kozmike per ta bere kete nje mjegullnaje dhe per ti dhene formen.Mjegullnaja e drejtekendeshit te kuq eshte nje shembull i pazakonte i asaj si njihet si nje mjegullnaje proto-planetare.Mjegullnaja gjendet 2,300 vite drite larg nga toka
Credit:Hubble,ESA and NASA.

Tags:Hubble,Ylli #HD44179.

Advertisements