Hija e Saturnit eshte shtrire pertej unazave te tije per shume vite pasi,Cassini mberriti ne Saturn, duke hedhur nje hije gjithnje ne zgjatje qe arriti shtrirjen e saj maksimale ne ekuinoksin e planetit ne 2009. Ky imazh eshte kapur ne vitin 2015, kur hija e planetit mezi arriti ne te gjithe sistemin kryesor unazor. Hija do te vazhdoje te tkurret deri ne solsticin veror te planetit, ne te cilen ajo pike do te filloj zgjatjen neper unaza .

Si Toka, Saturni – anohet rreth boshtit te saj. Projeksioni i hijes se planetit mbi unazat zvogelohet dhe rritet gjate orbites se saj 29-vjeçare, si kendi i ndryshimeve te diellit ne lidhje me ekuatorin e tij.

Kjo pikepamje duket e drejt ne anen e ndriçuar nga dielli te unazave prej rreth 11 grade mbi aeroplan unazor. Imazhi eshte marre ne driten e dukshme nga kamera me kend te ngushte ne bordin e sondes Cassini

Pamja eshte marre ne nje distance prej rreth 1.6 milion milje (2.5 milionë kilometra) nga Saturni. Shkalla e imazhit eshte rreth 90 milje (150 kilometra) ne pixel.

Misioni Cassini eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA (Agjencia Evropiane Hapesinore) dhe Agjensise Italiane te Hapesires.

Per me shume informacion rreth misionit Cassini-Hyugens vizitoni: http://www.nasa.gov/cassini

http://saturn.jpl.nasa.gov

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Tags:  Cassini, Jet Propulsion Laboratory, Saturn, Solar System
Advertisements