Astronomet kane perdorur teknika moderne per te vizualizuar te dhenat nga misioni hapesinore astrometrik Hipparcos i ESA’s ne 3D. Trajtimi i te dhenave u ka ofruar njohuri ne shperndarjen e yjeve te aferta dhe te zbulojne grupimet e reja te yjeve ne lagjen diellore,duke hedhur drite mbi origjinen e yjeve ne mjegullnajen e Orionit dhe duke vene ne pikepyetje ekzistencen e Brezit Gould – nje forme strukutore ne rrugen e Qumeshtit. Rezultatet tregojne potencialin ne 3D te vizualizimi te lagjes diellor, nje qasje e cila eshte me rendesi te veçante per misionin Gaia te ESA-s i cili do te hartoje galaktiken tone dhe grupimin lokal ne 3D me ndjeshmeri te pashembullt dhe saktesi te larte.

Ne nje studim, hulumtuesit kane krijuar nje harte 3D te yjeve masiv te tipit O  dhe yjet e tipit B (nganjehere jane te referuar si yjet OB) duke perdorur te dhenat nga sateliti Hipparcos ESA-s, i cili u leshua ne vitin 1989 dhe punoi deri ne vitin 1993. Keto yje te cilat jetojne per nje periudhe maksimale prej vetem disa dhjetera miliona vjetesh, jane shenuesit te rendesishem te formimit te fundit te yjeve dhe me shume mund te mesohet nga studimi ne shperndarjen e ketyre yjeve ne galaktiken tone.
Studimet e meparshme kane kerkuar grupimet e ketyre gjiganteve yjor duke kerkuar nga perqendrimet e tyre ne projeksionet 2D. Astronomet perdorin keto parashikime 2D per te pare pozicionin dhe shpejtesine e yjeve ne nje rajon te caktuar.

Shikoje ketu: Visualising the local solar neighbourhood in 3D  &   3D visualisation tool

Credit: ESA. Acknowledgement: H. Bouy (CSIC-INTA) & J. Alves (U. Vienna)

Perditesimi per here te fundit 11 shkurt,2017.

Tags:MISIONI GAIA, RRUGA E QUMESHTIT, YJET

Advertisements