Jo shume nxehte, jo shume ftohte – ne vend te kesaj, temperaturat e ujit ne zonen ekuatoriale te Oqeanit Paqesor duhet te jene rreth normales per pjesen tjeter te vitit 2016, sipas parashikimeve nga Modelimi Global dhe asimilimit te Zyres, ose GMAO. Me keto kushte neutrale, shkencetaret me qendren e modelimit ne Goddard te NASA-s thone se nuk ka gjasa te jete nje ngjarje e La Niña ne fund te vitit 2016.

Dimrin e kaluar pame nje ngjarje jashtezakonisht te forte te efektit El Niño, ne te cilen uji i ngrohte levizi drejt pjeses lindore te Oqeanit Paqesor. Historikisht, disa nga ngjarjet me te medha te El Niño jane ndjekur nga nje ngjarje La nina.

Kjo nuk eshte hera e pare dhe e fundit qe GMAO ishte e veçuar. “Big El Niño e vetme arriti kulmin ne nentor te 2015, ne fakt parashikimi ishte per ne Mars, dhe parashikimi yne ishte ne marreveshje te shkelqyer me ngjarjen e vertete”, tha Robin Kovach, nje shkencetar ne GMAO.
Modelet GMAO nuk jane gjithmone te drejta, tha Kovach. Ne vitin 2014 grupi kishte parashikuar nje pjese te madhe te El Ninos qe nuk u formua.
“Ka nje shkalle te drejte te pasigurise, kur ju filloni te parashikoni per nente muajt e ardhshem,” tha Pawson. Por grupi eshte vazhdimisht ne permiresimin e sistemeve te tyre, dhe eshte duke punuar per te permiresuar zgjidhjen dhe per te sjelle ne lloje tëe reja te vezhgimeve satelitore.

Credits: NASA

Per me shume vizitoni: https://gmao.gsfc.nasa.gov/

Advertisements