NASA eshte duke ecur perpara me dergimin e nje misioni te ri ne vitin 2018 per te studiuar brendesine e thelle te Marsit, pas miratimit perfundimtar te kesaj jave nga Drejtoria e Misioneve Shkencore te agjensise.

Misioni i ri i quajtut ”InSight” do te perdor vale sizmike.Misioni ishte planifikuar fillimisht per tu nisur ne mars te ketij viti, por NASA i ka pezulluar pergatitjet e nisjes ne dhjetor per shkak te nje rrjedhje vakumi ne instrumentin e saj kryesor shkencore.’

Qellimi kryesor i InSight eshte te na ndihmoje te kuptojme se si planetet shkembore jane formuar dhe evoluar.

Presidenti CNES Jean-Yves Le Gall shtoi: “Konfirmim i planit per ta nisur per depertim eshte nje lajm i shkelqyer dhe nje mundesi e pashembullt per te mesuar me shume rreth struktures se brendshme te planetit te kuq, i cili eshte aktualisht me interes te madh per komunitetin shkencor nderkombetar.”

Projekti i InSight menaxhohet nga JPL i NASA-s, Washington.

Perditesimi per here te fundit 10 dhjetor,2016.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, MARSI, NASA, PLANETET

Advertisements