Duke perdorur observatorin Chandra te rrezeve X te NASA-s dhe observatore te tjere te rrezeve-x, astronomet kane gjetur prova per ate qe eshte e mundshme te jete nje nga pulsaret me ekstrem, zbuluar ndonjehere.

Per dekada me radhe, astronomet kane njohur nje burim te dendur kompakt ne qender te RCW 103, mbetjet e nje shperthimi supernove qe ndodhet rreth 9.000 vjet drite nga Toka. Ky imazh i perbere tregon RCW 103 dhe burimi e saj qendror, i njohur me zyrtarisht si 1E 161348-5055 (ose shkurt 1E 1613), me tre shirita te drites rrezeve-x te zbuluara nga Chandra. Ne kete imazh, rrezet x me energji me te ulet nga Chandra jane ne te kuqe, grupi i mesem eshte ne te gjelber, dhe energjia me e larte eshte ne blu. Burimi i i ndritshem blu, i rrezve x ne mes te RCW 103 eshte 1E 1613. Te dhenat e rrezeve X jane te kombinuara me nje imazh optik nga anketa e digjitalizuar e qiellit.
Vezhguesit me pare kishin rene dakord qe 1E 1613 eshte nje yll neutron, nje yll shume i dendur i krijuar nga supernova qe prodhonte RCW 103. Megjithate, ndryshimi i rregullt ne shkelqimin e burmit te rrezeve-x, me nje periudhe prej rreth gjashte oresh e gjysme , paraqiti nje mister. Te gjitha modelet e propozuara kane pasur probleme per te shpjeguar kete.

Credit:X-ray: NASA/CXC/University of Amsterdam/N.Rea et al; Optical: DSS

Me shume rreth Chandras:http://www.nasa.gov/chandra

Perditesimi per here te fundit 1 shkurt,2017.

Tags:OBSERVATORI CHANDRA I RREZEVE-X, PULSARET, RRUGA E QUMESHTIT, UNIVERSI

Advertisements