Yjet e rinj shume me pak me masiv se Dielli mund te leshojne nje rrezatim te rrezeve-X qe mund te shkurtoje ndjeshem jetegjatesine e disqeve planet-formues qe rrethojne keto yje. Ky rezultat vjen nga nje studim i ri i nje grupi te yjeve te aferta duke perdorur te dhena nga Observatori i rrezeve -X Chandra i NASA-s dhe teleskope te tjere.

Hydra Main Image

Hulumtuesit gjeten prova se disqet intensive te rrezatimi te rrezeve-X jane prodhuar nga disa prej yjeve te rinj,ne bashkepunim me TW hya (TWA), e cila eshte rreth 160 vite-drite nga toka, ka shkaterruar pluhurin dhe gazin perreth tyre. Keto disqe jane vend ku formohen planetet. Yjet janë vetem rreth 8 milion vjet te vjetra, ne krahasim me moshen 4.5 miliardë-vite te Diellit.Astronomet donin te mesonin me shume ne lidhje me keto sisteme te reja, sepse ata jane ne nje moshe te rendesishem per lindjen dhe zhvillimin e hershem te planeteve.
Yjet TWA ne studimin e ri peshojne ne mes rreth nje e dhjeta deri ne nje gjysme te mases se Diellit dhe emetojnë pak drite. Këto rezultate e fundit sugjerojne se prodhimi rrezeve-X ne nje yll te fiket mund te luaje nje rol te rendesishem ne percaktimin e kohes se mbijeteses te diskut te saj.

Keto rezultate do te thote se astronomet mund te duhet te rishqyrtojne idete aktuale ne procesin e formimit dhe jeten e hershme te planeteve rreth ketyre yjeve te zbehta.
http://go.nasa.gov/1U9L4hC
Credits: X-ray: NASA/CXC/RIT/J. Kastner et al; Illustration: NASA/CXC/M.Weiss

Perditesimi per here te fundit 1 shkurt,2017

Me shume rreth Chandras:http://www.nasa.gov/chandra

Tags:OBSERVATORI CHANDRA I RREZEVE-X, RRUGA E QUMESHTIT, YJET, UNIVERSI

Advertisements