Anija OSIRIS-Rex niset sonte, dhe do te udhetoje per ne nje asteroid prane Tokes, i quajtur Bennu. Ndersa atje, ai do te mbledhe ne moster per ta sjelle ate ne Toke per studim. Por si saktesisht ndodh kjo gje?

image

Pas nisjes, OSIRIS-Rex do te rrotullohen rreth diellit per nje vit, atehere do perdori fushen gravitacionale te Tokes per ta ndihmuar ate ne rrugen e saj per Bennu. Ne gusht te 2018, qasja e anijes per Bennu do te filloje.

image

Anija kozmike do te filloje nje studim te detajuar te Bennus dy muaj pas ngadalesimit te ndeshjes me asteroidin. Procesi do te zgjase me shumë se nje vit, dhe do te perfshije harte te vendeve te mundshme per te marre mostren. Pas perzgjedhjes e vendit te fundit, anija do te preke shkurtimisht siperfaqen e Bennus per te terhequr nje moster.

image

Per te mbledhur nje mostër, krahu i mostrave do te beje kontakt me siperfaqen e Bennu per rreth pese sekonda, gjatë se ciles ai do te leshoje nje hov te gazit te azotit. Procedura do te shkaktoje qe guret dhe materialet e siperfaqes se trazuar te kapen.

image

Pas mostres se marre asteroidi,futet ne anije per tu bere gati te niset me ane te nje kapsule ne toke.

image

Shkeputja e kapsules me mostren qe do te sjelle ne toke.

Per me shume informacion rreth sondes dhe leshimit ne shqip vizitoni:http://wp.me/p7NJiw-je

Advertisements