Skena te reja nga nje peizazh i akullt po vijne ne drite ne imazhet e fundit te henes me te madhe te Saturnit, Titanit, nga anija Cassini e NASA-s.

Cassini ka marre pikepamjet gjate nje flyby te ngushte me Titanin me 25 korrik, kur anija ishte aq afer sa 607 milje (976 kilometra) nga hena gjigande. Instrument e anijes ishin ne gjendje te depertojne , ne mjegullen e dendur globale qe e rrethon Titan,dhe te zbuloje detaje ne siperfaqe.

Nje nga pikepamjet e reja (se bashku me nje video te shkurter) tregon , dunat lineare, qe mendohet te jene te perbera nga kokrra qe rrjedhin nga hidrokarburet qe jane vendosur jashte atmosferes se Titanit. Cassini ka treguar se dunat e ketij lloji rrethojne pjesen e ekuatorit te Titanit. Shkencetaret mund te perdorin dunat per të mesuar ne lidhje me ererat.

“Dunat jane karakteristika dinamike. Ata jane shtremberuar nga pengesat pergjate rruges poshte erës, shpesh duke e bere te bukur-” tha Jani Radebaugh.
Nje imazh i ri tregon se nje zone me nofken “Xanadu annex”ishte shikuar ne fillim te misionit nga anetaret e ekipit Cassini . Cassini nuk kishte marre me pare imazhe te kesaj zone, por matjet e mehershme nga anija sugjeruan se terreni mund te jete mjaft i ngjashem me rajonin e madh te Titanit te quajtur Xanadu.
Fotoja e pare ne vitin 1994 nga Hubble i NASA-s, Xanadu ishte tipar i pari i siperfaqes qe njihet ne Titan. Ndersa Hubble ishte ne gjendje per te pare skicen Xanadu-s,

Titan

Full image and caption  -Qindra duna te rërës jane te dukshme ne linjat si erreta gjarperuese ne te gjithe siperfaqen.

Credits: NASA/JPL-Caltech/ASI/Université Paris-Diderot

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise  Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Per me shume informacion rreth Cassini,vizitoni:

1-http://www.nasa.gov/cassini

2-http://saturn.jpl.nasa.gov

 

Perditesimi per here te fundit 13 prill,2017.

Tags:CASSINI, HENAT E SISTEMIT DIELLOR, SATURNI, SISTEMI DIELLOR

Advertisements