Nje grup i rrumbullaket yjor eshte nje koleksion sferik prej yjeve qe orbiton nje berthame galaktike si nje satelit. Grupimet globulare jane te lidhur shume fort nga graviteti, i cili u jep atyre format e tyre sferike dhe densitet relativisht te larta yjore drejt qendrave te tyre.

Çdo galaktike e mases se mjaftueshme ne Grupin Lokal ka nje grup te lidhur te grupimeve te rrumbullaketa, dhe pothuajse çdo galaktike e madhe e anketuar eshte gjetur te kete nje sistem te grupimeve globulare

Edhe pse duket se grupimet globulare permbajne disa nga yjet e pare qe do te prodhohen ne galaktike, origjina e tyre dhe roli i tyre ne evolucionin galaktikor jane ende te paqarta. Kjo duket qarte se grupimet globulare jane dukshem te ndryshme nga galaktikat xhuxhe eliptike.

Advertisements