Ky imazh dramatik nga teleskopi Hubble i NASA/ESA’s tregon mjegullnajen planetare NGC 3918, nje re e shkelqyer e perbere nga gazi e vendosur ne drejtim te konstelacionit te Centaurus, rreth 4900 vite-drite nga Toka.

Ne qender te rese se gazit, dhe plotesisht nje mjegullnaje xhuxhe, jane mbetjet kur mbetjet e nje ylli gjigande te kuq vdes. Gjate fazes se fundit te vrullshem ne evoluimin e ketyre yjeve, retë e medha te gazit nxirren nga siperfaqja e yllit para se te dal nga fshikeza e saj si nje xhuxh i bardhe.

Rrezatimit intensiv ultravjollce nga ylli vogel shkakton qe gaz perreth te shkelqej si nje shenje fluoreshente. Keto mjegullnaja te jashtezakonshme dhe ngjyra planetare janë nder pamjet me dramatike ne qiellin e nates, dhe shpesh kane forma te çuditshme dhe te parregullta, te cilat ende nuk jane shpjeguar plotesisht.

Advertisements