Ne me pak se nje muaj para perfundimit te misionit, kamera me rezolucion te larte e Rosettas ka zbuluar Landerin Philae te bllokuar bllokur ne nje çarje te erret ne Kometen 67P / Churyumov-Gerasimenko.

Imazhet jane marre me 2 shtator nga kamera me kend te ngushte Osiris, brenda 2.7 km te siperfaqes dhe ne menyre te qarte tregojne trupin kryesor te Landerit, se bashku me dy nga tre kembet e tij.

Imazhet gjithashtu ofrojne deshmi te orientimit te Philae, duke e bere te qarte se pse themelimi i komunikimit ishte aq i veshtire pas ulje te saj ne 12 nentor 2014.

Pas tre ditesh, bateri primare e Philae ishte lodhur dhe Landeri shkoi ne letargji, vetem per te zgjuar nje here dhe per te komunikuar shkurtimisht me Rosetta ne qershor dhe korrik 2015, kur kometa erdhi me me afer diellit.

Artikulli:http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Philae_found

Perditesimi per here te fundit 10 shkurt,2017.

Tags:EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, ESA, KOMETA, ROSSETA

 

 

 

Advertisements