Pas nje procesi te gjere te shqyrtimit dhe duke kaluar nje arritje te madhe te zhvillimit, NASA eshte e gatshme te vazhdoje me hartimin perfundimtar dhe ndertimin e roverit me te ri Marsian, ne shenjester aktualisht per tu nisur ne veren e vitit 2020 dhe te arrije ne planetin e kuq ne shkurt 2021.
Roveri do te hetoje nje rajon te Marsit, ku mjedisi i lashte mund te kene qene i favorshme per jetenmikrobike, te kontrroloj shkembinj Marsian per deshmi te jetes se kaluar. Gjate hetimit te saj, ajo do te mbledhe mostra te dheut dhe shkembinjve dhe ato do te kthehen ne Toke nga nje mision i ardhshem.

“Roveri Marsian i 2020 eshte hapi i pare ne nje fushate te re per kthimin e materialeve ne toke nga nje mision i dyte- ka thene Geoffrey Yoder, drejtor i shkences te NASA “Ky mision shenon nje moment te rendesishem ne udhetim e NASA-s ne Mars – per te percaktuar nese jeta ka ekzistuar ndonjehere ne Mars

Ky dizajni thekson shume karakteristika te suksesshme te Rover te NASA’s ”Curiosity ” i cili zbarkoi ne Mars ne vitin 2012, por duke shtuar edhe instrumente te reja shkencore dhe nje sistem marrje te mostrave per te kryer qellime te reja per misionin ”2020”.

Advertisements