Mengjesin e 1 shtatorit, 2016, Observatori dinamik diellor i NASA-s, ose SDO, ka kapur token dhe henen tek kalonin ne frontin e diellit. SDO mban nje sy konstant ne diell, linja e tokes bllokon shkurtimisht pamjen e diellit nga SDO. Me 1 shtator, toka plotesisht ka eklipsuar diellin nga perspektiva e SDO-s ashtu si hena filloi udhetimin e saj ne te gjithe siperfaqen e diellit.

Kjo rezultoi ne nje eklips te njekohshme te dukshem nga Afrika jugore. Eklipsi ishte ajo qe eshte njohur si nje unaze e zjarrte, e cila eshte e ngjashme me nje eklips total diellor.

Tags:  Goddard Space Flight Center, SDO (Solar Dynamics Observatory), Solar System, Sun
Advertisements