New Horizons kohet e fundit ka verejtur nje objekt Quaoar ( “Kwa-war”), i cili – eshte rreth 690 milje apo 1,100 kilometra ne diameter – eshte afersisht gjysma e madhesise se Plutos. Kjo sekuence e animuar tregon imazhe te perbere marre nga kamera e New Horizons (Lorri) ne kater periudha te ndryshme gjate 13-14 korrikut .

2014 MU69

Lokacioni i ” New Horizons “ne Brezin Kuiperi i jep anijes nje pamje unike te zhdrejte te planeteve te vogla si Quaoar qe orbitojne larg nga dielli. Kur keto imazhe jane marre, Quaoar ishte rreth 4 miliarde milje (6.4 miliarde kilometra) nga dielli dhe 1.3 miliarde milje (2.1 miliarde kilometra) nga New Horizons. Me pamje te zhdrejte ne dispozicion nga New Horizons, kamera Lorri sheh vetem nje pjese te siperfaqes se ndriçuar Quaoar. Krahasimi Quaoar nga dy kendveshtrime shume te ndryshme u jep shkencetareve nje mundesi te vlefshme per te studiuar vetite e drites se shperndara ne siperfaqen e Quaoar.

Perveç shume yjeve sfond, dy galaktikat me te largeta – IC 1048 dhe UGC 09485- jane gjithashtu te dukshme ne keto imazhe. Ndryshe nga galaktikat dhe yjet, Quaoar duket qe leviz ne te gjithe vendin ne kete sfond per shkak te distances se saj shume te ngushte.Destinoacioni i ardhshem i New Horizons eshte nje objekt i quajtur 2014 MU69 – konsiderohet nje nga blloqet e ndertimit te hershme te sistemit diellor – me nje takim te planifikuar te sondes me objektin me 1 janar 2019.

Credits: NASA/JHUAPL/SwRI

Per me shume rreth sondes New Horizons.

Perditesimi per here te fundit 8 prill,2017.

Tags:ASTEROIDE, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, NEW HORIZONS

Advertisements