Anija Juno i NASA-s ka kthyer imazhet e para te polit verior te Jupiterit, te marra gjate flyby te pare qe ka bere me planetin nga 36 flyby te tilla. Imazhet tregojne sistemet stuhi dhe veprimtarine e motit ndryshe nga çdo gje qe shihej me pare ne ndonje nga planetet gjigante te gazte ne sistemin tone diellor.

Juno ka kryer me sukses ekzekutimin e pare nga 36 flybys orbitale me 27 gusht, kur anija ishte rreth 2.500 milje (4.200 kilometra) mbi retë e Jupiterit. Shkarkimi i gjashte megabajt te dhenash te mbledhura gjate tranzitimit gjashte oresh.

Nje nga gjetjet me te dukshëm te ketyre fotografive te para ndonjehere ne veri dhe jug te Jupiterit eshte diçka qe JunoCam nuk i ka shikuar me pare.

“Saturni ka nje forme gjashtekendeshe ne Polin e Veriut”, tha Bolton. “Nuk ka asgje ne Jupiter se diku qe ngjan me te saturnit. Planeti me i madh ne sistemin tone diellor eshte me te vertete unik. Ne kemi 36 flyby te tjera per te zbuluar se sa unik eshte.

Ky imazh ne infra te kuqe jep nje pamje te papare te aurorave jugore te Jupiterit, qe eshte bere nga anija Juno e NASA’s me 27 gusht, 2016.Aurora jugore te planetit jane te veshtira te shihen nga Toka per shkak te pozicionit te planetit tone ne lidhje me Polin jugor te Jupiterit . Orbita unike polare e Juno ofron mundesine  per te vezhguar kete rajon te planetit te gazte ne detaje.Kamera ne bordin e Junos qe merr imazhe ne infra te kuqe (JIRAM) e ka bere kete pamje ne gjatesi vale duke filluar nga 3.3 ne 3.6 mikrone – gjatesi valore te drites se emetuara nga jonet e hidrogjenit ne rajonet polare. Pamja eshte nje mozaik i tre imazheve te marra vetem disa minuta larg nga njeri-tjetrin.

Infrared image of Jupiter's southern aurora

Ky imazh nga anija Juno e NASA-s Juno ofron nje perspektive qe kurre nuk ishte shkikuar me perpara ne polin jugor te Jupiterit.Instrumenti JunoCam ka marre kete pamje me 27 gusht 2016, kur anija ishte rreth 58.700 milje (94,500 kilometra) mbi rajonin polar. Ne kete pikë, anija ishte rreth nje ore para qasjes se saj me te afert, dhe detaje e bukura ne rajonin jugor polar jane zgjidhur ne menyre te qarte.

Jupiter's south polar region

Ne kete pamje Juno ishte rreth 48,000 milje (78,000 kilometra) ne polin e veriut te Jupiterit , kur ka kapur kete pikepamje.

Jupiter's polar cloud tops

Trembedhjete oret e radios nga intensitetit i aurorave te Jupiterit jane paraqitur ketu. Te dhenat jane mbledhur kur anija Juno kaloi me 27 Gusht , 2016,perballe jupiterit, me te gjitha instrumentet e anijes se ndezur. Vargu i Frekuenca te ketyre sinjaleve eshte nga 7 deri 140 kilohertz. astronomet i quajne keto “emetimet kilometrike”, sepse gjatesia e valeve te tyre eshte rreth nje kilometer e gjate.

Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Tags:  Jet Propulsion Laboratory, Juno, Jupiter, Solar System
Advertisements