Pas studimeve te Ceresit per me shume se tete muaj nga orbita e saj e ulet,anija Dawn e NASA-s do te levize me larte ne orbite.

Dawn ka dorezuar nje pasuri te imazheve dhe te dhenave te tjera nga nje pozite e larte mbi 240 milje (385 kilometra) mbi siperfaqen e Ceres . Tani, Dawn do e studioje Ceresi nga nje orbite me e larte.

Pasi Dawn ka perfunduar misionin e vet kryesor me 30 qershor, duke tejkaluar te gjitha objektivat e tij shkencore ne Vesta dhe ne Ceres, NASA ka zgjeruar misionin per te kryer studime te reja mbi Ceres. Nje nga faktoret kufizues te jetes se Dawn eshte shuma e hydrazines, shtytesi i nevojshme per te orientuar anijen per te vezhguar Ceresin dhe komunikimin me Token. Duke shkuar ne nje orbite me te larte ne Ceres, Dawn do te perdore hydrazinen e mbetur.
“Shumica anijeve nuk do te jene ne gjendje te ndryshojne lartesine ne menyre te lehte.

Me 2 shtator, Dawn ka filluar orbiten spirale lart per rreth 910 milje (1,460 kilometra) nga Ceres. Lartesi ku Dawn ishte nje vit me pare.

Misioni Dawn menaxhohet nga JPL per Drejtorine e Shkences te NASA-s ne Uashington. Dawn eshte nje projekt i Programit ”Discovery” te drejtorise se shkences, menaxhuar nga qendra hapesinore Marshall e NASA-s ne Huntsville, Alabama. UCLA eshte pergjegjes per shkencen e pergjithshme te misionit Dawn. Orbital ATK, Inc, ne Dulles, Virxhinia,kane projektuar dhe ndertuar anijen. Qendra Aerohapesinore Gjermane,dhe Instituti Max Planck per kerkime ne Sistemin Diellor , Agjencia italiane e Hapesires dhe Instituti i astrofizikes kombetare italiane jane partnere nderkombetare ne ekipin e misionit.Per listen e plote te pjesemarreseve te misionit,shiko:http://dawn.jpl.nasa.gov/mission.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Perditesimi per here te fundit 30 tetor 2016.

Per me shume informacion rreth sondes Dawn,vizitoni:http://dawn.jpl.nasa.gov.

Perditesimi per here te fundit 10 shkurt,2017.

Tags:CERES, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, SONDA DAWN

 

Advertisements