Qe nga zbulimi i tyre ne vitin 1950 ererat diellore jane rrjedhe e vazhdueshme e grimcave te ngarkuara nga dielli – ketu ka pasur nje shkeputje te qarte midis kesaj derdhjes dhe vete diellit.Detajet e kalimit te rrezeve diellor ne korona, tek atmosfera e siperme e diellit, deri me tani, kane qene nje mister.

Detajet e kalimit te rrezeve ne korona,ose te atmosferes se siperme e diellit.

animation showing views of the solar wind before (left) and after (right) computer processing

More imagery at NASA’s SVS   -Pamjet e ererave diellore nga anija stereo e NASA-s (majtas) dhe pas perpunimit kompjuterit (djathtas). Shkencetaret kane perdorur nje algoritem te zbehte pamjesh te yjeve te ndritshme dhe pluhuri ne imazhet e ererave te zbehta diellore. Kjo risi u mundesoj atyre per te pare kalimin nga korona te ererave diellore.

Credits: data from Craig DeForest, SwRI

Duke perdorur observatorin STEREO te NASA’s, shkencetaret per here te pare fotografuan buzet e dielli dhe se si  pershkohet ky tranzicion, aty ku fillojne ererat diellor diellore. Percaktimi ne detaje i ketij kufiri na ndihmon te mesojme me shume per diellin – nje mjedis hapesinor qe ne duhet ta kuptojme ne menyre te sigurte per te shqyrtuar rreziqet qe i kanosen planetit tone. Nje leter me gjetjet u botua ne Astrophysical Journal me 1 shtator, 2016.

“Tani ne kemi nje pamje globale te evolucionit ererave diellore”, tha Nicholeen Viall, nje bashka-autor i letres dhe nje shkencetar ne Goddard te NASA’s ne Greenbelt, Maryland. “Kjo eshte me te vertete dicka qe  do te na ndryshoje te kuptuarit tone te asaj se si zhvillohet mjedisi ne hapesire.”

Por, shkencetaret gjeten se si plazma udheton me larg nga dielli, gjerat ndryshojne: Dielli fillon te humbase kontrollin magnetik, duke formuar kufirin qe percakton koronen e jashtme.

Conceptual animation (not to scale) showing the sun's corona and solar wind.

More imagery at NASA’s SVS  -nje animacion ku tregon ererat diellor dhe koronen (jo ne shkalle)

Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center/Lisa Poje

Para ketij studimi, shkencetaret hipotezuan se forcat magnetike ishin te dobishme per formimin e koronave. Megjithate, efekti asnjehere nuk ishte vene re me pare sepse imazhet jane kaq te veshtire per te shikuar procesin. Njezet milion milje nga dielli, plazmat e ererave diellore jane te brishta, dhe permbajne elektrone lundruese te cilat shperndajne rrezet e diellit. Kjo do te thote se ata mund te shihen, por ata jane shume te zbehta prandaj dhe kerkojne perpunim te kujdesshem.

Perditesimi per here te fundit 17 shkurt,2017

Tags:DIELLI, SDO,IRIS,SOHO, SISTEMI DIELLOR

Advertisements