Galaktika jone eshte shtepia per nje shumellojshmeri marramendese te boteve si Jupiteri.

Astronomet thone se vetem ne galaktiken tone, nje miliard apo me shume bote te tilla si jupiteri mund te rrotullohen rreth yjeve te tjere si dielli yne. Dhe ne mund t’i perdorim ato per te fituar nje kuptim me te mire te sistemit tone diellor dhe mjedisin tone galaktik, duke perfshire edhe perspektivat per gjetjen e jetes.

Gjithashtu kjo eshte e vertete – ne mund te kthejme instrumentet e sondave hapesinore ne sistemin tone diellor per ta zbuluar kete, dhe per te shikuar Jupiterin sikur te ishte nje egzoplanet per te mesuar me shume rreth ketyre boteve te largeta. Shansi me i mire ndonjehere per te ta bere kete eshte tani, me Junon, nje hetim i NASA me madhesine e nje fushe basketbolli, e cila mberriti ne Jupiter ne korrik per te filluar nje seri te gjate,te orbitave rreth planetit me te madh te sistemit tone diellor. Juno pritet te kap imazhet me te detajuara te gjigantit te gazit te shikuara ndonjehere. Dhe me nje suite te instrumenteve shkencore,do na zbluoi shume sekret per Jupiterin.

Jo te gjithe Jupiteret jane krijuar te barabarte

Ekzaminimi i detajuar i Jupiterit nga Juno mund te ofroje njohuri ne historine dhe te ardhmen, e sistemit tone diellor. Procesit te numerimit te egzoplaneteve te konfirmuara deri me tani perfshin qindra ne madhesi te Jupiterit, dhe shume me teper qe jane me te medha apo me te vogla.

Te ashtuquajturat Jupiteret e nxehte kane fituar emrin e tyre per nje arsye: ata jane ne orbita te shtrenguara-afer rreth yjeve te tyre qe i bejne ato te nxehte, duke perfunduar nje revolucion te plote

https://exoplanets.nasa.gov/alien-worlds/strange-new-worlds

Credits: NASA/JPL-Caltech

Perditesimi per here te fundit 24 janar,2017.

Tags:EGZOPLANETE, JUNO, JUPITERI, UNIVERSI

Advertisements