Konstantja diellore eshte sasia e fuqise qe depozitat e diellit per nje njesi te siperfaqes eshte e ekspozuar direkt ne rrezet e diellit.Kostanjtja diellore eshte e barabarte me rreth 1368 W / m2 (vat per meter katror) ne nje distance prej nje njesi astronomike (AU) nga Dielli (qe eshte afersisht distanca mes tokes dhe diellit).Rrezet e diellit ne siperfaqen e Tokes dobesohen nga atmosfera e Tokes, ne menyre qe me pak energji arrin ne siperfaqe (afersisht 1000 W / m2) , ne kushte te qarta kur Dielli eshte prane zenit.Rrezet e diellit ne krye te atmosferes se Tokes perbehen (nga energjia totale) e rreth 50% te rrezeve infra te kuqe, 40% drites se dukshme, dhe 10% e drites ultravjollce.Atmosfera ne filtra te veçanta perbehet nga mbi 70% te drites diellore ultravjollce , veçanerisht ne gjatesi vale me te shkurter. Rrezatimi diellor ultravjollce jonizues i atmosferes se siperme te asaj pjese te tokes qe eshte e ndricuar nga dielli, krijon kryerjen e jonosferes elektrike.

Ngjyra e Diellit eshte e bardhe, me nje indeks CIE i ngjyrave te hapesires afer (0.3, 0.3), kur shihet nga hapesira apo kur Dielli eshte larte ne qiell. Kur matjet e te gjitha fotoneve te emetuara, Dielli eshte ne te vertete eshte duke emteuar fotone ne pjesen e gjelbër te spektrit. Kur dielli eshte i ulet ne qiell, shperndarja atmosferike e ben diellin te verdhe, te kuqe, portokalli , apo te purpurte. Pavaresisht nga bardhesia e saj tipike, shumica e njerezve mendojne se dielli eshte i verdhe. Dielli eshte nje yll i tipit G2V, me G2 kuptojme- tregon temperaturen e siperfaqes prej rreth 5,778 K (5,505 ° C, 9941 ° F), dhe V-ja, se shumica e yjeve, tregojne sekuencen kryesore.

Intesiteti mesatar i drites se emtetuar ( ose luminance) i Diellit eshte rreth 1.88 giga kandela per meter katror, por kur shihet permes atmosferes se Tokes, kjo eshte ulur ne rreth 1.44 PMP / m2. Megjithatë, luminanca nuk eshte konstante ne te gjithe diskun e Diellit.

Per me shume informacion rreth diellit ne shqip vizitoni:https://astroalbastronomy.wordpress.com/category/dielli/

https://astroalbastronomy.wordpress.com/

Advertisements