NASA feston 13 vjetorin e leshimit te teleskopit Spitzer.

“Spitzer eshte duke vepruar edhe pertej kufijve qe jane te percaktuara qe nga fillimi i msionit” tha Michael Werner, shkencetari i projektit per Spitzer ne JPLte NASA-s ne Pasadena, Kaliforni. “Ne kurre nuk kemii parashikuar do te operoj 13 pas nisjes, dhe shkencetaret jane duke bere zbulime ne fushat e shkences fale ndihmes se ketij teleskopi

NASA se fundmi ka zgjatur misionin dhe per 2 vjete e gjysme . Kjo faze e quajtu ”Pertej” i misionit te Spitzer do te shqyrtoje nje game te gjere temash ne astronomi dhe kozmologji, si dhe trupat planetare ne dhe jashte sistemit tone diellor.

Per shkak te orbitës Spitzer dhe moshes, faza ”pertej paraqet nje shumellojshmeri te sfidave te reja inxhinierike.

Spitzer,eshte leshuar me 25 gusht 2003, eshte pershtatur ne menyre te vazhdueshme drejt sfidave te reja shkencore dhe inxhinierike, gjate misionit te tij, dhe pret qe ajo do te vazhdoje te beje keshtu dhe ne fazen e “Pertejshme”, i cili fillon me 1 tetor te ketij viti. Kerkimet e zgjedhura propozojne per fazen i cili Spitzer nuk ishte planifikuar fillimisht per keto objekte – te tilla si galaktikat ne universin e hershme, vrimat e zeza ne qender te Rruges se Qumështit dhe eksoplanete.

Eksplorimit i egzoplaneteve nga Spitzeri

Spitzer ka shume cilesi qe e bejne ate nje aset te çmuar ne shkencen e zbulimit te Exoplaneteve, duke perfshire nje sistem jashtezakonisht te sakte duke kontrolluar per temperaturne yjeve dhe studimin e atmosferave te exoplaneteve.

Credits: NASA/JPL-Caltechinfographic.jpg

Per me shume informacione rreth teleskopit Spitzer vizitoni:http://wp.me/p7NJiw-aR

Teleskopi Spitzer:

1-http://www.spitzer.caltech.edu/

2-https://www.nasa.gov/mission_pages/spitzer/main/index.html

Perditesimi per here te fundit 5 shkurt,2017.

Tags:EGZOPLANETE, EKSPLORIMI I SISTEMIT DIELLOR, NASA, TELESKOPI SPITZER

Advertisements