Kete te shtune ne oren 5:51 paradite PDT, (08:51 EDT, 00:51 UTC) anija Juno  e NASA-s do te jete me afer majave te reve te Jupiterit se ne çdo kohe tjeter gjate misionit te tij kryesor. Ne momentin e qasjes me te afert, Juno do te jete rreth 2.600 milje (4.200 kilometra) mbi rete e siperme te jupiterit dhe do te udhetoj ne 130,000 mph (208.000 kilometra ne ore) ne lidhje me planetin. Ka 35 flybys te ngushta me Jupiterin planifikuar gjate misionit te tij kryesor (planifikuar te perfundoje ne shkurt te vitit 2018). Flyby i 27 gushtit do te jete hera e pare Juno do te kete tërë instrumenteve shkencore te aktivizuara dhe duke kerkuar ne planet .

“Kjo eshte hera e pare qe ne do te jemi kaq afër Jupiterit qe kur kemi hyre ne orbiten e tij më 4 korrik,” tha Scott Bolton, hetues kryesor i Juno nga Instituti i Kerkimeve Jugperendimore ne San Antonio.

“Kjo eshte mundesia jone e pare per te marre nje veshtrim te vertet nga afer mbretit te sistemit tone diellor dhe te fillojne te kuptojm se si punon ai,” tha Bolton.

Ndersa te dhenat e shkences nga kalimi duhet të shkarikohen dhe perpunhen ne Toke brenda disa ditesh, interpretimi dhe parja e rezultateteve nuk priten per disa kohë.

“Asnjë anije tjeter nuk eshte afruar kaq afer jupiterit, ose mbi polet ne kete menyre,” tha Steve Levin, shkencetare i projektit Juno ne JPL te NASA-s ne Pasadena, Kaliforni. ”

Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Tags:  Jet Propulsion Laboratory, Juno, Jupiter, Solar System
Advertisements