Teleskopi Hapesinor Spitzer eshte nje observator hapesinor i nisur ne vitin 2003. Ai eshte i katerti dhe i fundit i programit te NASA-s i observatoreve te medhenj

Periudha e planifikuar e misionit do te ishte 2.5 vjet me një pritje para-nisjes se misionit qe do te mund te zgjase per pese ose pak me shume vite, derisa ne bord heliumi te ishte pakesuar. Kjo ndodhi me 15 maj 2009.

Ne perputhje me traditen e NASA, teleskopi ishte riemeruar pas demonstrimit te tij te suksesshem te operacionit, me 18 dhjetor 2003. Ndryshe nga teleskopet qe jane emeruar sipas astronomëve te famshem te cilet kane vdekur , emri eshte marre nga nje konkurs per publikin e gjere.

Konkursi e çoi  teleskopin duke u emeruar ne nder te astronomit Lyman Spitzer, i cili kishte promovuar konceptin e teleskopeve hapesinor ne vitin 1940. Spitzer shkroi një raport ne vitin 1946 per duke pershkruar avantazhet e nje observatori jashtetokesore dhe se si ajo mund te jete realizuar me teknologjine ne dispozicion apo te ardhshem. Ai ka qene i permendur per kontributin e tij nismetare ne raketa dhe astronomi, si dhe “vizionin e tij per avantazhet dhe përfitimet qe do te realizohej nga Programi i teleskopeve hapesinor.

Spitzer ka kushtuar 800 milionë $ amerikane dhe u nisu nga Kepi Canaveral i forcave ajore, mbi nje raketë Delta II 7920H VKE, dite e hene, 25 gusht 2003 ne 13:35:39 UTC-5 (EDT).

Ajo ka nje orbite heliocentrike ne vend te orbites gjeocentrike, zvarritës dhe shkon larg nga orbita e Tokes ne rreth 0.1 njesi astronomike ne vit. Pasqyra primare eshte 85 centimetra (33 in) ne diameter. Sateliti permban tre instrumente qe lejojne ate per te kryer Imazhe astronomike dhe fotometrike nga 3.6 deri ne 160 mikrometra, aparatura e spektroskopis eshte nga 5.2 deri ne 38 mikrometra, dhe spektrofotometri nga 5 deri ne 100 mikrometra.

Website:http://www.spitzer.caltech.edu/

Advertisements